Доналд Тръмп: Ако Камала Харис спечели изборите, Израел ще изчезне до 2 години

Той изрази съжаление, че изостава във вота сред американските евреи

20.09.2024 | 22:40 Редактор:
Не е ясно на кое проучване се позовава кандидатът за президент.
Не е ясно на кое проучване се позовава кандидатът за президент.

Според кандидата за президент на Съединените щати Доналд Тръмп "американските гласоподаватели от еврейски произход ще бъдат частично виновни, ако той загуби изборите на 5 ноември" от кандидата Камала Харис, предаде Reuters.

По време на коментар пред Националната среща на върха на Израелско-американския съвет във Вашингтон Тръмп изрази съжаление, че изостава от Харис сред американските евреи.

"Ако Харис спечели изборите, Израел вероятно ще престане да съществува в рамките на две години, а евреите ще бъдат отчасти виновни за този резултат, тъй като са склонни да гласуват за демократите", твърди Тръмп.

"Ако не спечеля тези избори - и еврейският народ наистина ще има много общо с това, ако това се случи, защото ако 40 %, искам да кажа, 60 % от хората гласуват за врага - Израел, по мое мнение, ще престане да съществува до две години", коментира той пред тълпата, цитиран от "Фокус".

Тръмп се позова на социологическо проучване, което според него показва, че Харис избират 60% от американските евреи. Той също така се оплака, че е спечелил по-малко от 30% от гласовете сред американските евреи на изборите през 2016 г., които спечели, и на изборите през 2020 г., които загуби от президента демократ Джо Байдън.

Не е ясно на кое проучване се позовава кандидатът за президент, но според неотдавнашно проучване на Pew Research американските евреи предпочитат Харис пред Тръмп - 65% срещу 34%, допълва британската агенция.

Снимка: БГНЕС