Володимир Зеленски зове ЕК за нови мерки срещу Русия: Не бива агресорът да се адаптира

Урсула фон дер Лайен посети Украйна

20.09.2024 | 19:26 Редактор:

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща милиарди евро на Украйна под формата на заеми. Тя се срещна в Киев с президента Володимир Зеленски, който заяви, че планът за победа във войната с Русия зависи от това колко бързо съюзниците ще вземат решения в подкрепа на страната му. 

"Киев и Брюксел трябва да действат възможно най-бързо, за да демонстрират своята сила", заяви Зеленски. Той предупреди, че не бива да се допуска "агресорът да се адаптира" към натиска със санкции и призова за нови ограничителни мерки срещу Русия. Зеленски отбеляза новата помощ, обещана от Еврокомисията. 

"Искам да ви благодаря за допълнителната енергийна подкрепа от 160 млн. евро за зимата. В момент, когато продължават атаките срещу критично важна инфраструктура на Украйна и всеки ден се хвърлят стотици управляеми бомби", коментира президентът на Украйна.

От допълнителните 160 милиона повечето идват от извънредните печалби, генерирани от лихви по замразените руски активи. Планът е по този начин Русия да плати за щетите, които нанася ежедневно на Украйна. Освен това Евросъюзът ще отпусне на Киев заем в размер до 35 млрд. евро. 

Зеленски уточни, че страната му се нуждае от тези средства, за да подсили защитата си и да възстанови енергийната си инфраструктура, половината от която е разрушена. За своя план за мир Зеленски изрази надежда, че следващата седмица във Вашингтон той ще получи подкрепа от президента Джо Байдън.

Председателят на Еврокомисията посети Украйна в момент на все по-интензивни въздушни удари. Руските сили улучиха дом за възрастни хора в североизточния град Суми. Загинал е един човек, а 13 са били ранени. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
към пропастта
преди 5 дни
Милиардите от ЕС за Украйна, ще доведат на власт крайни партии в Европа! Обедняващите европейски граждани не желаят тази война да е на тяхната сметка! Сигнализирай за неуместен коментар