Във Франция изкореняват лозя - няма кой да пие виното

Отпускат по 6000 евро на погубен хектар

20.09.2024 | 08:51 Редактор:
Повече от 1200 производители от Бродо искат да се възползват от мярката.
Повече от 1200 производители от Бродо искат да се възползват от мярката.

Лозарите във Франция са принудени да изкореняват масиви, заради спад в потреблението на вино, последиците от изменението на климата и растящите разходи, предаде Франс прес.

Европейската комисия утвърди през ноември 2023 г. план за окончателното изкореняване на 8000 хектара от първото контролирано наименование за произход (appellation d'origine contrôlée - AOC) лозе във Франция със 103 000 хектара, което може да включва до 1500 допълнителни хектара до следващата зима.

Тази план, съфинансиран от държавата с 38 милиона евро и от браншова асоциация с 19 милиона евро, предлага 6000 евро на изкоренен хектар, при условие че парцелът се пренатурира (промяна на насажденията) за 20 години или се възприеме друг вид култура.

Повече от 1200 производители, или повече от 20 на сто от винопроизводителите в Бордо, са поискали да се възползват от този план. Този "санитарен" план има за цел да се бори срещу златистото лющене - болест, която заплашва изоставените лозя и косвено прави възможно намаляването на производствените обеми, информира БТА.

През лятото ЕК поиска от Франция да представи план, основан на планираните мерки за помощ за секторите, засегнати от последиците от конфликта в Украйна.

Този план предвижда помощ за окончателно изкореняване до 4000 евро на хектар, което теоретично би позволило да се покрият изкореняването на 30 000 хектара.

Според президента на Националното сдружение за земеделски и морски продукти "ФрансАгриМер" Жером Деспе европейската помощ може да възлезе на 2500 евро на хектар със забрана за презасаждане за период от четири години. Това би помогнало да се намали част от свръхпроизводството и да се разработи стратегия за засаждане на сортове грозде, по-добре адаптирани към пазарното търсене и изменението на климата.

Снимка: БГНЕС