fallback

Руска намеса предизвикала смущения в разузнавателен дрон на САЩ над Естония

Подобни случаи зачестяват през последните месеци

20.09.2024 | 08:15 Автор: Елеонора Танева

Смущения и нестабилност при полета на американски стратегически разузнаватален дрон RQ - 4B Global Hawk са били предизвикани от руска радиоелектронна намеса в естонското въздушно пространство.  От Министерството на отбраната на Естония съобщиха, цитирани от Newsweek, че полетът е бил извършен в периода 29-30 август

Институцията съобщава, че гражданската и бойната авиация в Балтийския регион страдат от руската намеса в сигнала през последните месеци.

Дронът е излетял от база във Великобритания и след като са се появили смущенията в сигнала и заради временната загуба на контрол и нестабилността по време на полета, е кацнал във военна база в Италия. Това уточнява британското специализирано издание Defense Mirror.

Мисията на безпилотния самолет е наблюдение на северозападните граници на  Русия.

По време на среща с отбранителната индустрия на 19 септември руският президент Владимир Путин отбеляза също и пълната подкрепа за производството на дронове в страната. През 2023 година руските производители доставиха 140 хил. дрона на бойното поле, а властите се ангажираха да подкрепят десетократното увеличение на производството, тоест до 1,4 млн., през 2024 година.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback