Руска намеса предизвикала смущения в разузнавателен дрон на САЩ над Естония

Подобни случаи зачестяват през последните месеци

20.09.2024 | 08:15 Редактор:
Имало е смущения и нестабилност на полета.
Имало е смущения и нестабилност на полета.

Смущения и нестабилност при полета на американски стратегически разузнаватален дрон RQ - 4B Global Hawk са били предизвикани от руска радиоелектронна намеса в естонското въздушно пространство.  От Министерството на отбраната на Естония съобщиха, цитирани от Newsweek, че полетът е бил извършен в периода 29-30 август

Институцията съобщава, че гражданската и бойната авиация в Балтийския регион страдат от руската намеса в сигнала през последните месеци.

Дронът е излетял от база във Великобритания и след като са се появили смущенията в сигнала и заради временната загуба на контрол и нестабилността по време на полета, е кацнал във военна база в Италия. Това уточнява британското специализирано издание Defense Mirror.

Мисията на безпилотния самолет е наблюдение на северозападните граници на  Русия.

По време на среща с отбранителната индустрия на 19 септември руският президент Владимир Путин отбеляза също и пълната подкрепа за производството на дронове в страната. През 2023 година руските производители доставиха 140 хил. дрона на бойното поле, а властите се ангажираха да подкрепят десетократното увеличение на производството, тоест до 1,4 млн., през 2024 година.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ох
преди 6 дни
Какво прави американският дрон до северозападните граници на Русия? Има ли работа там? Представям си руски дрон да кръжеше около Мексико, за да шпионира САЩ. .Главчев вече щеше да се заканва, че ще накаже Путин. Важното е, че да предизвикаш смущение в разузнавателен дрон с помощта на чип от пералня, откраднат от Украйна,както обяснява Урсула, си е постижение. Няма спор. Затова мнозинството не вярва на медийната ви пропаганда - защото е нелепа. Сигнализирай за неуместен коментар