Русия ще защитава Арктика от САЩ и НАТО в дипломатически и военен план

Сергей Лавров: Нашата страна е напълно готова 

20.09.2024 | 07:28 Редактор:
Руснаците отправиха предупреждение.
Руснаците отправиха предупреждение.

Външният министър на Русия Сергей Лавров се закани, че Москва ще защитава интересите си в Арктика както в дипломатически, така и във военен план. В поредица от документални предавания той заявява, че Русия е решена да се противопостави на стремежа на САЩ и техните съюзници от НАТО да провеждат все повече военни учения в aрктическия регион.

"Виждаме как НАТО засилва ученията във връзка с възможни кризи в Арктика. Нашата страна е напълно готова да защити интересите си във военно, политическо и военнотехническо отношение", настоя Лавров.

Коментарите му идват на фона на новата стратегия на Пентагона за Арктика, публикувана през юли, в която се очертава това, което Вашингтон определи като засилена руска активност около Арктика.

В доклада на САЩ се казва, че Русия е отворила отново стотици военни обекти от съветската епоха в Арктика и се посочва засиленото руско сътрудничество с Китай в областта на минералите и морските маршрути, което може да повлияе на стабилността в полярните региони, предаде БТА.

Малко след публикуването на доклада, Министерството на външните работи на Русия обвини САЩ в подклаждане на напрежението в Арктика.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Фил
преди 6 дни
Тия ФАШисти спират Хизбула а не спират евреите.Няма да спрат, трябва да слязат всички мислюмани да изчистят евреите до един и да се оправи света. Сигнализирай за неуместен коментар