Бурята "Борис" връхлетя Италия и наложи евакуация на 1000 души

Двама са обявени за изчезнали

19.09.2024 | 22:15 Редактор:
Бурята стигна североизточните и централните райони на Италия.
Бурята стигна североизточните и централните райони на Италия.

Бурята "Борис" стигна североизточните и централните райони на Италия. Над 1000 жители на североизточния регион Емилия Романа са евакуирани, а градове в централния регион Марке в Италия съобщават за сериозни наводнения и нарушения. Двама души са обявени за изчезнали.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви 10 млрд. евро финансиране от ЕС за засегнатите страни. Фон дер Лайен направи това изявление след среща с лидерите на Полша, Чешката република, Словакия и Австрия, за да обсъдят помощта за пострадалия от наводненията регион.

Бурята "Борис" премина през Полша, Чешката република, Румъния и Австрия, убивайки най-малко 23 души. Училищата в Емилия Романа са затворени. Някои пътища бяха засегнати от свлачища, а железопътният трафик беше сериозно нарушен. Властите предупредиха жителите да не излизат от мазетата си и да се преместят на горните етажи на домовете си, предаде БГНЕС.

Жителите заявиха, че се е наложило да напуснат домовете си с лодки посред нощ. Високото ниво на реките е довело и до преливане на канализационната система.

Снимка: БГНЕС