Ливан живее в страх, а много от ранените от експлозиите на пейджъри са с трайни увреждания

Израел обяви, че войната поема в нова фаза - на север

19.09.2024 | 14:10 Редактор:

Ливан живее в страх - жертвите са над 20, а хиляди ранените при две вълни на експлозии на мобилните комуникационни устройства - пейджъри и уоки-токита. Израел обяви, че войната поема в нова фаза - на север.

Много от ранените са с трайни увреждания на очите, лицето и крайниците.

"Това, което се случи, е шамар в лицето. Не само за Ливан, а за целия регион и за всички, които искат да намерим дипломатическо решение. Това е откровена ескалация на сегашния конфликт", заяви министърът на здравеопазването в Ливан Фирас Абиад.

Войната поема по нова посока

Взривове е имало в цялата страна, включително в столицата Бейрут. Израел потвърди, че войната срещу "Хамас" навлиза в нова фаза.

"Ще направим всичко, за да върнем жителите на север в техните домове и те да живеят без страх. Но не сме забравили заложниците и не сме забравили задачите си на юг. Наш дълг е да действаме успоредно и на двете места", коментира мин.-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

"На всеки етап цената за "Хизбула" трябва да е висока. Ще направим така, че терористите да се страхуват да отидат до тоалетната и дори да се хранят", посочи началникът на на Израел за атаките в Ливан ген. Херци Халеви.

На фона на покачващите се опасения за разрастване на войната в Близкия изток, от Белия дом продължават да не коментират събитията.

"Това, което мога да кажа, е, че ние по никакъв начин не сме въвлечени в тези инциденти. Не мога да споделя нищо повече", поясни съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Кърби.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за сериозен риск от драматично влошаване на обстановката в Близкия изток.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС