Армения разкри и осуети заговор за преврат

Заговорниците набирали нищо неподозиращи арменски граждани

18.09.2024 | 17:20 Редактор:
Опитът за преврат бил осуетен в резултат на разследвания.
Опитът за преврат бил осуетен в резултат на разследвания.

Трима души са арестувани, а четирима други са издирвани от арменските правоприлагащи органи за заговор за превземане на властта в Армения, съобщи следственият комитет в изявление, предаде ArmenPress.

Петима от заподозрените са граждани на Армения, а двама други са бивши жители на Нагорни Карабах. Заговорниците са набирали няколко нищонеподозиращи арменски граждани през 2024 г. и им плащали около 220,000 рубли месечно, за да пътуват до Русия и да преминат тримесечни военни тренировъчни курсове, след което да се присъединят към армията след завръщането си. 

Новобранците били изпратени в Ростов на Дон, където организаторите на заговора ги подлагали на детектор на лъжата, за да установят евентуални връзки с арменските правоприлагащи органи. След това били изпратени на военна база, наречена Арбат, за да преминат обучение за бой в тесни пространства. 

Едва тогава им било казано, че истинската цел на тренировките е да се върнат в Армения и да превземат властта чрез организиране на преврат. Някои от тях отказали да участват в преврата и напуснали групата. 

Опитът за преврат бил осуетен в резултат на разследванията на арменските правоприлагащи органи. Трима от заподозрените са в затвора. Правоприлагащите органи работят по идентифицирането на други съучастници.

Снимка: БГНЕС/Архив