Сепаратистие в Донбас поискаха мирни преговори

Сигналът идва след обявената вчера мобилизация

03.02.2015 | 08:58 Редактор: Красимир Кирев
Сепаратистие в Донбас поискаха мирни преговори

Примирието в Донбас зависи изцяло от властите в Киев. Това обявиха лидерите на сепаратистите. Те са готови да започнат мирни преговори и да изтеглят тежкото въоръжение от фронтовата линия, веднага щом Киев издаде заповед за прекратяване на огъня.

Въпреки, че проруските бойци в Донецк и Луганск вчера обявиха мащабна мобилизация, часове по-късно Денис Пушилин, един от лидерите на Донецките сепаратисти, изрази готовност за мирни преговори. Това стана на извънредна пресконференция в Москва.  По думите на Пушилин, ако украинският държавен глава Петро Порошенко сложи подписа си под заповед за спиране на огъня, политическото ръководство на сепаратистите е готово да участва в мирни преговори.


"Настояваме, че кризата трябва да се реши, чрез преговори. ОССЕ обаче казва, че не сме готови за тях. Това е изненадващо становище. От 15 септември насам ние сме в готовност да изтеглим бойните части. Готови сме на компромис. Така можем да избегнем още жертви и ранени. Но украинското правителство не желае да направи тази крачка напред", посочва Пушилин.


В това време председателят на международния комитет на руския парламент Константин Косачев обяви, че ако САЩ предоставят оръжие на украинските военни, това ще сведе до минимум шансът за примирие. Той е изненадан, че такава вероятност е на дневен ред, при положение че външните министри на Франция, Германия и Украйна непрекъснато призовават за край на военните действия.