fallback

Кремъл: Реакцията на НАТО след предупрежденията на Владимир Путин е опасна

Според НАТО даването на разрешение на Киев да нанася ракетни удари с голям обсег не е "червена линия"

18.09.2024 | 14:46 Автор: Искра Ангелова

Желанието на НАТО да пренебрегне думите на Владимир Путин за последствията от атаки със западни оръжия срещу Русия е изключително опасно и провокативно. Това предупреди прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, предава РИА Новости.

"Подобно показно желание да не се вземат на сериозно изявленията на руския президент е абсолютно недалновидна и непрофесионална стъпка", подчерта Песков.

В интервю за британския вестник The Times генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че даването на разрешение на Киев да нанася ракетни удари с голям обсег дълбоко в Русия няма да бъде "червена линия", водеща до ескалация. Той добави, че подкрепя страни, включително Обединеното кралство и Франция, които са се застъпили за даване на съответното разрешение на Киев.

Песков е по-скоро склонен да припише тези думи "на напускането на г-н Столтенберг", като посочи, че той скоро вече няма да носи отговорност за изявленията си, пояснява "Фокус".

Миналата седмица Путин подчерта, че НАТО обсъжда не само възможността ВСУ да използват западни далекобойни оръжия, но и пряко участие в конфликта. Според държавния глава на Русия Украйна вече нанася удари по страната с дронове и други средства. Що се отнася до използването на високоточни оръжия с голям обсег западно производство, трябва да се разбира, че такива операции се извършват с участието на военнослужещи от страните от Алианса, тъй като само те могат да изпълняват полети в ракетни системи, изрази увереност Путин.

Той подчерта, че прякото участие на Запада в конфликта значително ще промени неговата същност и ще означава, че членовете на НАТО - САЩ и европейските страни - са във война с Русия. Москва ще взема решения въз основа на заплахите, които се появяват пред нея, допълни той.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback