"Хизбула" готви "подходящ отговор" на смъртоносната серия експлозии на пейджъри

Стотина от ранените са в критично състояние

18.09.2024 | 14:03 Редактор:

Експлозии на пейджъри в Ливан засилиха тревогите от ново нарастване на напрежението в Близкия изток. След взривяването на хиляди от тези устройства загиналите са 9 души, а ранените са близо 3000. Шиитската групировка "Хизбула" обвини за атаките Израел, а от Тел Авив не коментират. 

Сред убитите при експлозиите е синът на Али Амар, депутат от парламентарния блок на "Хизбула" в Ливан. Опечаленият баща заяви, че това е поредната израелска агресия и съпротивата ще отвърне по подходящия начин в подходящото време.

Здравният министър на Ливан подчерта, че сред жертвите има и дете.

"Стотина от ранените са в критично състояние, което изисква хирургични интервенции или настаняване в интензивни отделения. Голям брой хора потърсиха помощ в болници, много от тях влязоха в спешни отделения", подчерта Фирас Абиад.

Пейджърите избухнаха почти едновременно в няколко региона, където се смята, че "Хизбула" има присъствие и влияние. Сред ранените е и посланикът на Иран в Бейрут. Отделно избухнаха пейджъри на територията на Сирия, където са ранени 14 членове на "Хизбула". Иран също обвини Израел, че е извършила терористична операция, а Ирак обяви, че изпраща медицински екипи в помощ на Ливан. 

"Мога само да ви кажа, че в тези експлозии на пейджъри, доколкото ми е известно, САЩ нямат никакво участие, но това отново е нещо, което следим", коментира говоритял та Пентагона Патрик Райдър.

Вълната от взривове веднага породи въпроси около производителя на пейджърите, които се използват от активисти на "Хизбула", защото за разлика от мобилните телефони и смартфоните, не издават местоположението. Собственик е тайванската компания "Голд Аполо", която обаче уточни, че е дала разрешение за използване на търговската ѝ марка на друга компания. Така като производител беше посочена базираната в Будапеща фирма "Би Ей Си Кънсалтинг Кей Еф Ти". 

Според експерти в пейджърите е било поставено взривно вещество преди да влязат в употреба и това е направено след сложно проникване във веригата на доставки.  

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС