fallback

Конгресът в САЩ отхвърли предложения от Обама бюджет

Републиканците обещаха своя версия на финансовата рамка за 2016 г.

03.02.2015 | 08:52 Автор: Красимир Кирев

Американският конгрес, контролиран от републиканците, отхвърли проектобюджета на президента Барак Обама на стойност 4 трилиона долара. Те обвиниха държавния глава, че финансовата рамка е безсрамно услужлива за демократите, в контекста на предстоящите през 2016 г. избори. Председателят на камарата на представителите Джон Бейнър обяви, че републиканците ще предложат свой вариант на бюджета.

Републиканците свързаха проекта на Обама с миналото и настояха, че контрапредложението им ще има противоположна философия – на бъдещето. Джон Бейнър обобщи финансовата рамка с едно изречение – "Обама  предлага повече данъци, повече харчове и вкарване на страната във все по-задънена улица".

С документа Обама обяви, че се фокусира върху програмата си за т.нар. "икономика на средната класа", която ще е насочена към стабилизиране на дефицита под 3 на сто от брутния вътрешен продукт през следващите 10 години. Това, според идеите му, ще бъде постигнато чрез "затваряне на данъчни вратички", използвани предимно от най-заможната част от населението, и свиване на здравните и имиграционните разходите.

Планът на Обама не включва отстраняването на дефицита, каквито призиви се чуват от бизнеса и опозицията. Така той остава в рамките на 474 млрд. долара.

Основен елемент от проектобюджета е идеята за набирането на около 238 млрд. долара чрез налагане на еднократен данък в размер на 14 на сто върху чуждестранните печалби на големите американски компании.

Обама предложи и 7-процентно увеличение на вътрешните и военните разходи и прекратяване на принудителното орязване на разходите на федералния бюджет. Около 8,8 млрд. долара са заделени  за финансиране на борбата срещу "Ислямска държава".

 

fallback
Още от Свят
fallback