fallback

Протестите на ПЕГИДА разширяват географията си

Безредици и арести в европейската финансова столица Франкфурт, за пръв път демонстрация и във Виена

03.02.2015 | 08:47 Автор: Красимир Кирев

Движението  ПЕГИДА  загуби от инерцията си и масовите анти-мюсюлмански прояви в Дрезден с участието на над 20 хил. души вече са история. Въпреки това активисти все още окупират централните улици на големи градове в цяла Европа, разширявайки географията на демонстрациите си.  В същото време, обществената нетърпимост към тях пропорционално нараства.

Във Франкфурт студенти и техните родители застанаха рамо до рамо и поискаха от властите да разследват ръководителите на ПЕГИДА.  

"Искам да чуя какво се случва. Миналата седмица слушах речта на Хайди Мунд.  Разбрах, че е начална учителка. Надявам се директорът на учебното заведение често да влиза в класната стая по време на уроците и да след на какво тази жена учи децата ни", казва пред Ройтерс един от демонстрантите против ПЕГИДА.

Във Виена пък 1200 полицаи предотвратиха сблъсъци между протестиращите и контрапротестиращите. Не се е стигнало до никакви инциденти, дори арести. Протестите идват в деликатен момент за Австрия, където властите поискаха въвеждането на стандартизиран превод на немски език на Корана. Освен това те планират забраната за чуждестранното финансиране за мюсюлмански организации на нейна територия.

 

fallback
Още от Свят
fallback