Протестите на ПЕГИДА разширяват географията си

Безредици и арести в европейската финансова столица Франкфурт, за пръв път демонстрация и във Виена

03.02.2015 | 08:47 Редактор:
Протестите на ПЕГИДА разширяват географията си
Протестите на ПЕГИДА разширяват географията си

Движението  ПЕГИДА  загуби от инерцията си и масовите анти-мюсюлмански прояви в Дрезден с участието на над 20 хил. души вече са история. Въпреки това активисти все още окупират централните улици на големи градове в цяла Европа, разширявайки географията на демонстрациите си.  В същото време, обществената нетърпимост към тях пропорционално нараства.

Във Франкфурт студенти и техните родители застанаха рамо до рамо и поискаха от властите да разследват ръководителите на ПЕГИДА.
 

"Искам да чуя какво се случва. Миналата седмица слушах речта на Хайди Мунд.  Разбрах, че е начална учителка. Надявам се директорът на учебното заведение често да влиза в класната стая по време на уроците и да след на какво тази жена учи децата ни", казва пред Ройтерс един от демонстрантите против ПЕГИДА.


Във Виена пък 1200 полицаи предотвратиха сблъсъци между протестиращите и контрапротестиращите. Не се е стигнало до никакви инциденти, дори арести. Протестите идват в деликатен момент за Австрия, където властите поискаха въвеждането на стандартизиран превод на немски език на Корана. Освен това те планират забраната за чуждестранното финансиране за мюсюлмански организации на нейна територия.