9 загинали и над 2800 ранени при взривове на стотици пейджъри в Ливан и Сирия

"Хизбула" обвини директно Израел за атентата

18.09.2024 | 10:00 Редактор:
Сред убитите е синът на депутата от ''Хизбула''.
Сред убитите е синът на депутата от ''Хизбула''.

Жертви и хиляди ранени при едновременен взрив на стотици пейджъри в Ливан и Сирия. Загинали са най-малко 9 души, а ранените над 2800. Пейджърите се взривиха почти едновременно по цялата територия на Ливан и в части от Сирия във вторник. Сред убитите е синът на депутата от "Хизбула", Али Амар. Амар е известен депутат от парламентарния блок на ливанското шиитско движение.

"Това е поредната израелска агресия срещу Ливан. Съпротивата ще отвърне по подходящия начин в подходящото време", заяви Амар.

Сред ранените е иранският посланик в Ливан.

Взривовете са в условията на високо напрежение по израелско-ливанската граница, отбелязва АП. Израелската армия отказа да коментира.

Лидерът на "Хизбула" шейх Хасан Насралла е предупреждавал членовете на групировката да не носят мобилни телефони, тъй като те могат да бъдат използвани от Израел за проследяване и нанасяне на целенасочени удари.

Според здравния министър Абиад повечето от ранените са пострадали в областта на "лицето, ръцете, стомаха и дори на очите".

Четиринайсет членове на "Хизбула" са ранени и в съседна Сирия, отново при взривове на пейджърите им, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, неправителствена организация, изнасяща информация за конфликта в Сирия, където ливанското шиитско движение воюва на страната на правителството на президента Башар Асад, информира БТА.

"Хизбула" заяви, че "изцяло отговорен" за едновременните експлозии е Израел, и добави, че Израел "ще получи справедливото си наказание за тази престъпна агресия".

Снимка: БГНЕС