Марио Драги: Европа да инвестира 800 млрд. евро годишно, за да бъде конкурентна на САЩ и Китай

Евродепутати заявиха, че борбата с изменението на климата саботира икономиката на ЕС

17.09.2024 | 19:30 Редактор:
Драги посочи слабото място на ЕС.
Драги посочи слабото място на ЕС.

Бившият председател на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия Марио Драги очерта своя план за подобряване на конкурентоспособността на Европа чрез по-тясно сътрудничество в основни области и мащабни инвестиции в споделени цели. Той е автор на доклад относно европейската конкурентоспособност, изготвен по искане на председателя на Европейската комисия. 

Драги заяви, че ЕС трябва да се съсредоточи върху три ключови въпроса: 

  • преодоляване на изоставането в областта на иновациите спрямо САЩ и Китай;
  • разработване на съвместен план за обвързване на целта за декарбонизация с повишаване на конкурентоспособноста; 
  • засилване на сигурността на Европа и намаляване на зависимостта ѝ от външни икономически сили.

"Поддържането на европейския начин на живот ще разчита на подобряване на конкурентоспособността, а подобряването на конкурентоспособността изисква по-тясно сътрудничество и интеграция между европейските нации", подчерта Драги.

Европа задължително трябва да инвестира в проекти

Една подходяща за целта програма за конкурентоспособност би изисквала годишно финансиране в размер на 750-800 милиарда евро за проекти, чиито цели вече са договорени от ЕС. Част от тези средства могат да дойдат от частни източници, но някои ще трябва да бъдат обезпечени и чрез публични инвестиции, включително чрез нов общ дълг, емитиран специално за финансиране на ключови съвместни проекти, на мнение е Драги.

Евродепутати поискаха по-голям суверенитет и по-свободни пазари

В дебат след обръщението му много членове на ЕП се съгласиха с неговия анализ, че икономиката на ЕС трябва спешно да промени курса си. Според тях ЕС следва да се съсредоточи върху конкуренцията и иновациите в ключови отрасли, заедно с повече публични и частни инвестиции в социални, екологични и цифрови трансформации. 

Някои евродепутати призоваха за по-голям суверенитет и по-свободни пазари и подчертаха, че борбата с изменението на климата саботира икономиката на ЕС, съобщиха от ЕК. Други отбелязаха, че растежът е съвместим с чисти иновативни технологии и социални инвестиции, за да се помогне на гражданите да адаптират уменията си.

Снимка: БГНЕС