Важните лица в новия състав на Европейската комисия

Предстои Европейският парламент да одобри кандидатурите

17.09.2024 | 18:43 Редактор:

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви състава ѝ и кой за какво ще отговаря. Екатерина Захариева получава досегашното българско портфолио за стартъпи, наука и иновации. 

Фон дер Лайен е избрала шестима свои заместници - от Испания, Финландия, Румъния и Италия. Важният пост на върховен представител за външната политика и политиката на сигурност ще поеме Кая Калас от Естония. 

Стефан Сежурне става изпълнителен заместник-председател по въпросите на просперитета и индустриалната стратегия. Той заменя като представител на Франция Тиери Бретон, който сам обяви, че напуска и то с критика към председателя на Еврокомисията.

Сред другите важни постове са този за вътрешните работи и миграцията, който поема австриецът Магнус Брунер. Досегашният външен министър на Белгия се заема с подготовката "за и управление на кризи и равенство".

Особен е казусът и с Марта Кос от Словения - страната, която се забави с предложението си за комисар поради вътрешнополитически спорове, свързани с изискването за повече жени в комисията. Ресорът ѝ ще бъде оповестен, когато тя бъде окончателно гласувана в словенския парламент.

Няма съгласие по най-спорния въпрос в ЕК

По най-спорния въпрос - този за паритет между жените и мъжете не е постигнато пълно съгласие. Дамите еврокомисари са 11, което е 40% от състава. Фон дер Лайен първо представи новата комисия пред ръководителите на политически групи в Европейския парламент. След това посочи приоритети и очакванията към всички, включително българския еврокомисар. 

"Осъзнавам отговорността. Тя е голяма. Ресорът, който България получи, и аз, е един от ресорите на бъдещето. Изключително важен и в центъра, както беше на тази, но и на следващата комисия, в политическите насоки, които даде в началото на мандата си госпожа Фон дер Лайен", каза Захариева.

Сега всички трябва да преминат през изслушвания пред Европейския парламент, който трябва да одобри кандидатурите.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.