Германия ще предостави 100 млн. евро на Украйна за предстоящата зима

Москва атакува енергийната мрежа, украинците имат нужда от генератори

17.09.2024 | 14:51 Редактор:
Украйна е изправена пред нова военна зима.
Украйна е изправена пред нова военна зима.

Германия ще осигури помощ от 100 милиона евро, за да подпомогне Украйна през предстоящата зима и да ѝ помогне да се справи с руските атаки върху енергийната инфраструктура, съобщиха от външното министерство.

"Украйна е изправена пред нова военна зима, а Путин води брутална студена война. Русия целенасочено напада топлоснабдяването и енергоснабдяването на Украйна. Ето защо Германия предоставя още 100 млн. евро като зимна помощ за украинските енергийни доставки", обяви министерството.

Москва атакува енергийната мрежа на Украйна по време на продължилата две години и половина война, като разруши обширни части от инфраструктурата на страната и предизвика сериозен недостиг на електроенергия и прекъсвания на електрозахранването.

Напоследък руските сили пренасочиха фокуса си от обстрелване на енергоразпределителните мрежи към атакуване на съоръжения за производство на енергия, които са много по-скъпи и чийто ремонт или възстановяване отнема години.

Москва атакува и енергийните резерви на страната

Миналата седмица украинският министър-председател Денис Шмигал изложи планове за ремонт и защита на енергийната система на страната преди зимата, включително укрепване на съоръженията срещу атаки от дронове и удари от фрагменти от ракети.

Шмигал заяви, че всички болници и повече от 80% от училищата в страната са оборудвани с генератори, но все още има "спешна нужда от още 1800 генератора с голям капацитет".

Украинският президент Володимир Зеленски каза през юни, че руските удари по енергийните съоръжения на Украйна са унищожили половината от капацитета за производство на електроенергия от миналата зима насам, припомни БГНЕС.

В началото на септември ЕС обяви хуманитарна помощ за Украйна в размер на 40 млн. евро за подпомагане на ремонтните дейности, електроснабдяването, отоплението и жилищното настаняване преди настъпващата зима.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Не забелязвате ли?
преди 59 секунди
Целият ЕС издържа Украйна. За пръв път наблюдавам подобна " солидарност", да не кажа направо глупост. Германците някой пита ли ги дали искат да работят за онзи в бункера и корумпиранага му администрация, която щедро разходва украински животи, за да си запази властта и парите. А българите искат ли да обслужват Зеленски? Който желае, нека прави дарения от личната си сметка и заплата. Про100 Киро колко заплати събра за Украйна? Ония в НС колко свои заплати дариха, че плащат с наши пари,а? Сигнализирай за неуместен коментар