Куршумите по Доналд Тръмп го приближават към Белия дом

Стрелецът Уесли Рут бе изправен пред съда по няколко обвинения

17.09.2024 | 13:39 Редактор:

Нападателят на кандидата за президент от републиканската партия Доналд Тръмп се изправи пред съда. Мъжът насочил пушката си срещу Тръмп, докато той играел голф в имението си Мар-А-Лаго. 

58-годишният Райън Уесли Рут бе изправен пред федералния съд в Уест Палм Бийч, където получи няколко обвинения за притежание на огнестрелно оръжие. Той не успя да стреля, благодарение на светкавичната реакция на охранителите на Тръмп. 

"Изведнъж чухме изстрели във въздуха, може би 4 или 5. И звучаха като куршуми. Но какво повече да кажа за това. Тайните служби реагираха светкавично", разказа Тръмп.

Той използва случая, за да нападне президента Джо Байдън и съперника му за изборите Камала Харис за "риториката им, която е радикализирала Уесли Рут". 

Позицията на Байдън и как стрелбата влияе на рейтинга на Тръмп

Президентът Джо Байдън също коментира събитията, намеквайки за забрана на оръжията.

"Няма място за политическо насилие в Америка. Няма! Никога! Аз винаги съм осъждал политическото насилие. Трябва да отворим дискусията за ограничаване на оръжията. Страната ни страда прекалено пъти", подчерта той. 

Въпросът дали и как вторият опит за покушение срещу Доналд Тръмп може да повлияе на вота е неизбежен. След предишния опит за убийство през юли, рейтингът му отбеляза скок и с вече сигурния кандидат на демократите изравниха позициите си. 

Но след дебата с Камала Харис преди една седмица цифрите в нейна подкрепа растат. Едно е сигурно - резултатите са оспорвани и непредвидими засега.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС