fallback

Зимбабве ще избие 200 слона, за да нахрани гладното си население

Страната има запаси от слонова кост на стойност около 600 000 долара

17.09.2024 | 13:01 Автор: Искра Ангелова

Зимбабве е изправена пред остър глад след най-лошата суша от четири десетилетия. Заради това властите планират да избият 200 слона, с които да нахранят гладните общности. Сушата, предизвикана от "Ел Ниньо", унищожи реколтата в Южна Африка, като засегна 68 млн. души и предизвика недостиг на храна в целия регион, съобщи "Гардиън".

"Можем да потвърдим, че планираме да избием около 200 слона в цялата страна. Работим по условията за това как ще го направим", заяви говорителят на органа за управление на парковете и дивата природа в Зимбабве Тинаше Фараво.

Той каза, че месото от слоновете ще бъде разпределено сред общностите в Зимбабве, засегнати от сушата.

Избиването, първото в страната от 1988 г., ще бъде извършено в окръзи Хванге, Мбире, Тшолотшо и Чиредзи. То последва решението на съседна Намибия от миналия месец да избие 83 слона и да разпредели месото сред хората, засегнати от сушата.

Счита се, че повече от 200 000 слона живеят в защитената зона, разположена в петте южноафрикански държави – Зимбабве, Замбия, Ботсуана, Ангола и Намибия. Това превръща региона в дом на една от най-големите популации на слонове в света.

Фараво посочи, че избиването е част от усилията на страната да намали натовареността на парковете си, които могат да приемат само 55 000 слона. В Зимбабве живеят повече от 84 000 екземпляра от вида.

"Това е опит да се намалят площите в парковете в условията на суша. Цифрите са просто капка в морето, защото става дума за 200 (слона), а ние разполагаме с над 84 000, което е много", обясни той, цитиран от БГНЕС.

При такава тежка суша конфликтите между хората и дивите животни могат да се изострят, тъй като ресурсите стават все по-малко. Миналата година в Зимбабве при нападения на слонове бяха убити 50 души.

Зимбабве има запаси от слонова кост на стойност около 600 000 долара.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback