Новият президент на Иран: Моралната полиция повече няма да притеснява жените

Изявлението на Масуд Пезешкян дойде по повод втората годишнина от смъртта на Махса Амини в ареста

17.09.2024 | 07:24 Редактор:
През годините Иран строго контролираше и използването на интернет.
През годините Иран строго контролираше и използването на интернет.

Иранският президент Масуд Пезешкян обещава да гарантира, че нравствената полиция повече няма да притеснява жените, съобщи The Times of Israel. Изявлението на Пезешкян дойде по повод втората годишнина от смъртта на Махса Амини в ареста.

Амини, 22-годишна иранска кюрдка, умря в полицейски арест на 16 септември 2022 г., дни след като нравствената полиция я арестува в Техеран за предполагаемо нарушение на строгия дрескод за жените в Ислямската република.

Смъртта ѝ предизвика продължили месеци наред протести в цялата страна, като в размириците бяха убити стотици хора, включително десетки служители на силите за сигурност. Хиляди демонстранти бяха арестувани.

Пезешкян ще се противопостави на полицейските патрули

"Моралната полиция не трябваше да се изправя срещу жени", казва Пезешкиян по време на първата си пресконференция, откакто встъпи в длъжност през юли. Той замени ултраконсервативния Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер през май, припомня БГНЕС.

По време на предизборната си кампания новият президент обеща да се противопостави "напълно" на полицейските патрули, налагащи задължителната забрадка хиджаб, както и да облекчи дългогодишните ограничения за интернет.

През годините Иран строго контролираше използването на интернет, като ограничаваше популярни социални мрежи, като Facebook и X. По-строги ограничения бяха наложени след протестите през 2019 г. срещу повишаването на цените на горивата и по време на вълната от демонстрации, предизвикана от смъртта на Амини.

Снимка: БГНЕС