fallback

Нова вълна от поскъпване на храните в Гърция - прясната риба и месото вече са лукс?

Зехтинът продължава да води в надпреварата за ръст на цените

17.09.2024 | 07:13 Автор: Искра Ангелова

Според гръцката статистическа слу́жба ЕЛСТАТ инфлацията в категорията храни се е повишила до 2,8% през август, като зехтинът, рибата и зърнените закуски отбелязаха двуцифрен ръст на годишна база.

Зехтинът продължава да води в надпреварата за ръст на цените - през август той се е повишил с 49,1% спрямо предходната година. Цената на прясната риба се е увеличила през годината с 11,3%, а на зърнените закуски - с 11,2%. При минералната вода, безалкохолните напитки и плодовите сокове също е отчетен ръст от 6,9%, сушените плодове и ядки  са поскъпнали с 5%. При сладките неща също има ръст, той е с 4,8%, а пресните зеленчуци с 3,1%. Месото и преработените и консервираните зеленчуци са нараснали с 1,4%, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

"През последните 20 дни се повишиха цените на някои продукти, например бебешките кърпички, които поскъпнаха с 40% спрямо преди 20 дни. Както и хранителните стоки, които са поскъпнали с над 13%. Очаква ни нова вълна от повишения на цените", каза президентът на гръцкия синдикат на потребителските работници Апостолос Ратопулос.

Рибата и морските дарове също поскъпнаха. Цените са се повишили, тъй като рибарите ловят по-рядко поради недостиг на персонал и защото някои риби идват от острови, където се  плащат разходите за доставка.

Снимка: БГНЕС / Архив

fallback
Още от Свят
fallback