Доналд Туск обяви бедствено положение заради още една скъсана язовирна стена

Унгария се подготвя за голямо пълноводие на река Дунав

16.09.2024 | 23:08 Редактор:
Туск свика спешно заседание
Туск свика спешно заседание

Полското правителство обяви бедствено положение заради наводненията в страната, решението е обявено от министър-председателя Доналд Туск. Той е обявил отпускането на един милиард злоти (467 000 лева) от резерва за нуждите на местата и хората, засегнати от наводненията.

"Свиках това заседание, за да приемем заповед за въвеждане на бедствено положение във възможно най-кратък срок", посочва Доналд Туск, съобщава Polsat News.

Премиерът уточнява, че подробен списък на окръзите и общините, засегнати от бедственото положение, ще бъде предоставен във Вроцлав, където скоро ще започне заседание на кризисния щаб. Ще бъдат разяснени също така извънредното положение и последиците от него.

Междувременно в Долна Силезия скъсване на язовирната стена между язовирите Топол и Козелно наложи незабавната евакуация на части от югозападния град Пачков. Това е второто скъсване на язовирна стена в резултат на наводненията в Полша. В Строни Сленски язовир на река Моравка е повреден в резултат на наводненията, в резултат на което градът на практика остана под вода, информира "Фокус".

Mащабните наводнения засягат югозападната част на Полша, източната част на Чешката република и Австрия, като са известни най-малко три смъртни случая.

Унгария се подготвя за голямо пълноводие на река Дунав, като големи количеста вода от други централноевропейски държави се приближават към унгарската част на Дунав.

Снимка: БГНЕС