Християн Мицкоски: България премина "червените линии"

Ще бъде връчен демарш на българския посланик на Северна Македония

16.09.2024 | 19:27 Редактор:

България е преминала "червените линии". Това заяви премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски по повод липсващото знаме на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска. Мицкоски разкритикува българския президент и заяви, че това е поредният пример, заради който българите няма да бъдат вписани в Коституцията на РСМ.

Мицкоски съобщи, че по този повод ще бъде връчен демарш на българския посланик на Северна Македония.

"В миналото, когато македонското достойнство се унижаваше и продаваше, тогава мълчаха, превиха гръб и бяха съблазнени от тези, които ни унижаваха и тъпчеха. Сега нещата се решават по дипломатически път и се изпращат протестни ноти. Вече няма да имаме дипломация с превит гръбнак", заяви той.

"Тук нуждата от показване на мускули е много по-голяма. Винаги сме готови да отвърнем добросъседските отношения с доброта, но когато "червените линии" бъдат прекрачени, трябва да се намесим, както е сега. Затова ще връчим протестна нота на посланика на източната ни съседка", обясни още Мицкоски.

Президентът Румен Радев отхвърли критиките на Мицкоски и призова Северна Македония да изпълнява Преговорната рамка за членство в ЕС.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС