Скопие разпита българския посланик заради липсващото знаме на срещата Радев-Силяновска

Срещата между двамата не беше официална

16.09.2024 | 18:04 Редактор:
РСМ остава ангажирана с укрепването на двустранните отношения.
РСМ остава ангажирана с укрепването на двустранните отношения.

Посланикът на Република България Желязко Радуков беше извикан в Министерството на външните работи и търговията на Северна Македония, където беше изразена загриженост във връзка с отклонението от договорения протокол за фотографиране на президентите Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев.

"Поискано е и допълнително обяснение от българската страна", съобщиха от министерството. Няма данни да е връчена протестна нота.

В разговора с българския посланик е подчертано, че срещата и съвместният обяд на двамата президенти на 13 септември са преминали в приятелска атмосфера.

РСМ остава ангажирана с укрепването на двустранните отношения

Припомняме ви, че срещата между двамата не беше официална, нито самото посещение на Силяновска в страната ни. Освен това посланик Радуков е бил информиран, че МВнР е "неприятно изненадано" от изказване на Ангел Димитров, председател на българската част на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

"Изявлението по същество нарушава принципа, че председателят на експертната комисия не трябва да прави политически изявления за правителството на съседна държава, което е законно избрано. Смятаме, че това изявление е неуместно и неподходящо", заявиха от министерството.

По време на срещата в МВнР посланик Радуков е информиран също така, че Република Северна Македония остава "ангажирана с положителното развитие, насърчаването и укрепването на двустранните отношения и сътрудничеството във всички области от взаимен интерес за двете страни".

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски атакува България заради липсата на македонското знаме по време на срещата между президентите.

"В миналото, когато македонското достойнство се унижаваше и продаваше, тогава мълчаха, превиха гръб и бяха съблазнени от тези, които ни унижаваха и тъпчеха. Сега нещата се решават по дипломатически път и се изпращат протестни ноти. Вече няма да имаме дипломация с превит гръбнак - когато се премине червената линия, трябва да се реагира. Ако не реагирате, изключението ще стане практика", заяви Мицкоски в коментар за разговорите на 13 септември в София.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 115 гласа

Снимка: БГНЕС