Броят на загиналите при наводненията в Румъния расте

2000 дози ваксини против тетанус пътуват към окръг Галац

16.09.2024 | 17:22 Редактор:
Броят на загиналите в резултат на наводненията в Румъния достигна седем души. 
Броят на загиналите в резултат на наводненията в Румъния достигна седем души. 

Откриха още едно тяло в района на село Гривица в източния румънски окръг Галац след тежките наводнения в страната през изминалия уикенд, съобщи Инспекторатът за извънредни ситуации, цитиран от Аджерпрес. Броят на загиналите в резултат на наводненията в Румъния достигна седем души. 

Вчера Инспекторатът за извънредни ситуации съобщи за шест жертви и едно лице в неизвестност след потопа в Източна Румъния, предизвикан от циклона "Борис", който обхвана Европа.

2000 дози ваксини против тетанус пътуват към окръг Галац в Югоизточна Румъния, съобщи министърът на здравеопазването Александру Рафила. Стотици хора бяха евакуирани, а над 15 000 души са засегнати в различна степен от природната стихия, предаде БТА.

"Грижим се за хората, които имат нужда от ваксинация против тетанус, защото има и такива ситуации. Дирекцията по здравеопазване направи оценка, че са необходими около 2000 дози", каза министърът на здравеопазването и допълни, че ваксините вече пътуват към окръг Галац.

Рафила уточни, че в наводнените райони водата е негодна за пиене. В момента се прави оценка на качеството на водата в кладенци и по мрежата. Дирекцията за обществено здраве в Галац оценява на терен рисковете за здравето на населението, а утре в района се очаква да пристигнат и ваксини против хепатит тип А.

Румънският клон на Червения кръст стартира кампания в помощ на засегнатите от наводненията. Помощта ще бъде под формата на храни, както и дарения на банкова сметка.

Снимка: БГНЕС