Китай предупреди САЩ по повод срещата на Обама с Далай Лама

02.02.2015 | 17:32
Китай предупреди САЩ по повод срещата на Обама с Далай Лама

/Снимка: Белият дом, молитвената закуска от 2014/

Китай предупреди САЩ на 2 февруари 2015, че е против която и да е страна да се среща с Далай Лама "по какъвто и да е начин", след като Белият дом съобщи, че президентът Барак Обама ще присъства на събитие заедно с духовния лидер на Тибет, съобщава Ройтерс.

В края на януари Белият дом съобщи, че Обама ще говори на 5 февруари по време на молитвена закуска във Вашингтон за значението на религиозните свободи. Далай Лама се очаква да присъства на закуската.

"Китай е против използването от което и да е правителство или страна да използва тибетския въпрос, за да се намесва във вътрешните работи на Китай, против е на срещите на който и да е лидер с Далай Лама по какъвто и да е начин", каза говорителят на МВнР на Китай Хонг Ли на брифинг.

"Китай се надява, че американската страна ще спазва обещанието си по тибетския въпрос и ще процедира по съответния начин по въпроса", каза още Ли.

Белият дом, който съобщи, че Обама има "силна връзка" с Далай Лама, не съобщава за конкретна среща между двамата.

Третата среща на Обама с Далай Лама бе във Вашингтон през февруари миналата година. Тя разяри Пекин, който обяви монаха за опасен "отцепник", който цели обявяването на независим Тибет.

Китай обикновено се дразни, когато политици се срещат с Далай Лама. През 2012 британският премиер Дейвид Камерън трябваше да забави посещението си в Китай, след като Пекин му се обиди заради срещата му в Лондон с Далай Лама.

Нобеловият лауреат, който избяга в Индия след проваленото въстание срещу китайското управление през 1959 казва, че иска автономия за Тибет и отрича да подбужда към насилие, съобщава Ройтерс.