Германия въвежда граничен контрол заради нелегалните мигранти

Новите правила ще засегнат лица от Дания, Нидерландия, Белгия, Люксембург и Франция

16.09.2024 | 15:27 Редактор:
Германия не е единствената страна, която в момента засилва граничния контрол.
Германия не е единствената страна, която в момента засилва граничния контрол.

От днес в продължение на шест месеца полицията в Германия ще контролира хората, които влизат в страната не само от източната и южната граница на Федералната република, но и от северната и западната. Новите правила за граничен контрол ще засегнат лицата, които пресичат германската граница от Дания, Нидерландия, Белгия, Люксембург и Франция.

Тъй като Германия се намира в самия център на Шенгенското пространство, допълнителният контрол може да създаде пречки за движението на стоки и хора. А това се приема от мнозина с неодобрение. Според полския министър-председател Доналд Туск с всеобхватния си контрол Германия ще застраши цялата Шенгенска система.

Контролът в Шенген - само в краен случай

Контролът по вътрешните граници на ЕС е предвиден само при определени обстоятелства. Държавите членки обаче сами решават дали тези условия са изпълнени, а впоследствие трябва просто да уведомят Европейската комисия за решението си. Тя от своя страна може да порицае този подход, но досега такъв случай не е имало.

По правило Брюксел само напомня, че граничният контрол трябва да си остане изключение, към което се прибягва единствено в краен случай. Освен това съгласно последните промени в Шенгенския граничен кодекс контролът в рамките на ЕС е възможен само като временна мярка - за най-много три години, предаде DW.

Германския вътрешен министър Нанси Фейзър обоснова решението за въвеждане на контрол по германските граници с високия брой незаконно влизащи в страната мигранти, както и с претоварената система за предоставяне на убежище.

И други страни контролират границите си

Германия не е единствената страна, която в момента засилва граничния контрол. Още осем държави от Шенгенското пространство са поставили контролно-пропускателни пунктове на границите си. От 2006 г. насам в Шенген са въведени общо 441 мерки за контрол. Лидер е Франция: след ислямистките терористични нападения от 2015 г. и 2016 г. Париж си запази правото да извършва постоянен контрол по френските сухопътни граници. Германия пък контролира от 2015 година границата с южната си съседка Австрия - с цел да намали броя на търсещите убежище и да ограничи риска от тероризъм. Австрия на свой ред контролира границите си със Словакия, Чехия, Унгария и Словения - със същата обосновка.

Граничният контрол в рамките на ЕС достигна своя връх по време на пандемията. Тогава почти всички централноевропейски държави частично затвориха границите си и въведоха паспортен контрол, за да ограничат разпространението на вируса.

Как ще се осъществява граничният контрол в Германия

Според министъра на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман сегашният граничен контрол между Германия и Австрия се извършва избирателно, включително и по магистралите. Това означава, че не всеки е длъжен да показва документите си. Проверяват се само превозни средства, които предизвикват някакво подозрение. Възможни са проверки и по извънградските пътища, които не са магистрали - т.нар. Bundesstraßen, но не повсеместно и не денонощно.

Министър Фейзър иска да използва новия граничен контрол за идентифицирането на хора, които се опитват да влязат незаконно в страната. Ако не поискат убежище, на тях може да им бъде отказано влизане в страната и така, технически погледнато, те няма да са стъпили на германска територия, а ще си останат на територията на съседната държава, например в Австрия.

Снимка: БГНЕС