Доналд Тръмп след втория неуспешен опит за покушение: Горд съм, че съм американец

Задържаният нападател е Райън Уесли Рут на 58 години

16.09.2024 | 14:15 Редактор:

Нов опит за покушение срещу Доналд Тръмп беше осуетен от агентите от "Сикрет сървис". Кандидатът за президент от Републиканската партия е в безопасност и е добре, а нападателят е задържан от полицията. 

Докато Доналд Тръмп играе голф в имението си във Флорида, агент на "Сикрет сървис" забелязва дулото на оръжие, което се подава през храстите. Реакцията на охранителите е светкавична.

"В храстите, където този човек се е криел, имаше оръжие, подобно на автомат "Калашников" 47, с оптичен мерник, две раници, както и камера GoPRO, с която той е щял да прави снимки. В момента тези предмети се обработват в рамките на разследването. Агентът на "Сикрет сървис", който е бил на голф игрището, се е справил страхотно", коментира шериф Рик Брадшоу.

Задържаният нападател е Райън Уесли Рут на 58 години. В социалните мрежи той е публикувал критични коментари за Тръмп, споменавайки и опита за покушение срещу него на митинг през юли в Пенсилвания. Тогава Тръмп бе ранен в ухото, като по случайност избегна фаталните последици от изстреляния куршум.

Работата на агентите от "Сикрет сървис" по случая получи критики, но днес Доналд Тръмп специално благодари на охранителите си с публикация в социалната си мрежа.

Реакциите на кандидатите за Белия дом

"Бих искал да благодаря на всички за вашата загриженост и добри пожелания - това определено беше интересен ден. Свършената работа беше невероятна. Горд съм, че съм американец", заяви Тръмп.

"Насилието няма място в Америка", написа в специално изявление кандидатът за президент от Демократическата партия Камала Харис.

"Дълбоко съм обезпокоена от предполагаемия опит за убийство на бившия президент Тръмп. Докато събираме фактите, ще бъда ясна: осъждам политическото насилие", добави тя.

ФБР започна разследване за втори предполагаем опит за убийство на Доналд Тръмп.

Вижте повече в репортажа. 

Снимка: БГНЕС