fallback

Бурята "Борис" отне живота на 10 души в Европа

Много градове са пострадали

16.09.2024 | 12:23 Автор: Деси Николова

Още реки в Централна Европа преливаха от коритата си. Наводненията през последните дни, предизвикани от бурята "Борис", взеха живота на най-малко 10 души в различни страни, включително Полша и Румъния. Много градове са пострадали.

Граничните райони между Чехия и Полша бяха силно засегнати през уикенда. Някои мостове се срутиха и къщи бяха разрушени, а села и градове в Източна Румъния бяха потопени. В Чешката република придошлата река Морава през нощта наводни град Литовел, на 230 км източно от столицата Прага.

Затворени бяха училища и здравни заведения. Наводнени райони на североизточния град Острава наложиха затваряне на електроцентрала, доставяща топлина и топла вода на града, както и два химически завода. Повече от 12 000 души в Чехия са били евакуирани, съобщи премиерът Петър Фиала. Тази сутрин беше потвърдена и първата жертва за страната.

В Румъния наводнението уби шестима души през уикенда, а австрийски пожарникар загина в неделя. Също вчера един мъж се е удавил и в Полша.

За тази сутрин беше насрочена среща на правителството на Полша, за да бъде обявено бедствено положение. Полският заместник-министър на вътрешните работи Чеслав Мрочек заяви пред полско радио, че хиляди пожарникари, полицаи и войници са се борили с наводненията през последните 24 часа. В Австрия нивата на реките и резервоарите спаднаха през нощта, тъй като дъждът намаля. Властите обаче казаха, че се подготвят за втора вълна, тъй като се очакват по-силен дъжд през следващите часове, предаде БНР.

Столицата на Словакия - Братислава, и на Унгария - Будапеща, се подготвят за покачване на нивото на река Дунав. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изказа солидарност към засегнатите от наводненията и заяви, че ЕС ще окаже подкрепа.

 

fallback
Още от Свят
fallback