Тиери Бретон подаде оставка като френски еврокомисар

"Сега ще ви бъде предложен друг кандидат", написа той

16.09.2024 | 11:06 Редактор:
Бретон обяви този ход в писмо.
Бретон обяви този ход в писмо.

Френският еврокомисар Тиери Бретон подаде оставка от Европейската комисия.

Бретон обяви този ход в писмо, публикувано в понеделник сутринта, като каза, че е разбрал за това предполагаемо лобиране "преди няколко дни", докато председателят на Комисията довършваше новия си изпълнителен директор.

"Преди няколко дни, в последната част от преговорите относно състава на бъдещето на колежа, вие поискахте от Фрасен да оттегли името ми - по лични причини, които в никакъв случай не сте обсъждали директно с мен - и предложихте, като политически компромис, предполагаем по-влиятелен портфейл за Франция в бъдещия колеж. Сега ще ви бъде предложен друг кандидат", пише Бретон, цитиран от "Труд".

Той допълни, че е било чест да работи през последните пет години като комисар за вътрешния пазар "над националните и партийни интереси".

"Въпреки това, в светлината на тези развития - още едно свидетелство за съмнително управление - заключих, че вече не мога да изпълнявам задълженията си в Колежа. Затова подавам оставка от позицията си на еврокомисар, която влиза в сила незабавно", пише още той.

Снимка: БГНЕС