Човешката дейност прати в опасна зона животоподдържащите системи на планетата

Замърсяването на въздуха с малки частици допринася за 8 милиона смъртни случая годишно

16.09.2024 | 09:09 Редактор:
Унищожаваме си планетата.
Унищожаваме си планетата.

Проучване на повече от 60 изследователи установи, че човешката дейност застрашава осем от критичните животоподдържащи системи на планетата и седем от тях вече са преминали в опасна зона. 

Преглед на науката за Земята показва, че единствената глобална система, която все още не е нарушила безопасните граници, са аерозолите, въпреки че замърсяването на въздуха с малки частици допринася за 8 милиона смъртни случая годишно.

Миналата година Земната комисия – международната група от учени, която проведе проучването – въведе "граници на планетарната система", които също отчитат социалната справедливост и местните съображения, разглеждайки как да предпазим хората от вреда и да осигурим основни жизнени стандарти.

За да избегнат по-нататъшна дестабилизация, страните трябва да запазят поне половината от екосистемите на планетата непокътнати, да ограничат извличането на подпочвени води и да наложат твърди ограничения върху използването на азотни и фосфорни торове.

Авторите пишат, че "радикалните" обществени промени, включително преразпределението на богатството, са необходими, за да се запази планетата обитаема.

Повечето ограничения, като загубата на биоразнообразие, замърсяването на въздуха и замърсяването с торове, нямат строги нива. Останалите от тях се носят към опасност, вместо да се изправят пред ярен срив - но всички те са критични за поддържането на цялата система здрава.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС