Володимир Зеленски: Западът да ни разреши да ударим цели дълбоко в Русия

На този терор можем да се противопоставим само със системни решения, заяви украинският президент

16.09.2024 | 08:38 Редактор:
Зеленски настоява за използване на далекобойни оръжия.
Зеленски настоява за използване на далекобойни оръжия.

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски каза, че последната атака подчертава необходимостта западните партньори на Украйна да предоставят оръжия и системи за противовъздушна отбрана, както и разрешение за използване на оръжия за обстрел на цели дълбоко в Русия, за да се спасят човешки животи.

Той съобщи, че Русия е използвала 128 управляеми бомби срещу Украйна през изминалото денонощие. При удара в Харков е загинала възрастна жена, а повече от 40 души бяха ранени. 

"На този терор можем да се противопоставим само със системни решения – за далекобойни удари, за да може да бъде унищожена руската бойна авиация там, където е базирана. Очакваме съответните решения преди всичко от САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия", настоя Зеленски.

Руските сили предприеха тази нощ нападение с дронове срещу украинската столица Киев. Очевидци съобщиха за серия от силни експлозии, които звучат като резултат на работата на системите за противовъздушна отбрана, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС