Доналд Тръмп е станал мишена на втори опит за покушение

Кандидатът за президент на САЩ е играл голф на игрището си в Уест Палм Бийч

16.09.2024 | 07:05 Редактор:
Той е в безопасност и не е пострадал.
Той е в безопасност и не е пострадал.

Доналд Тръмп е станал обект на нов опит за покушение в своя голф клуб във Флорида, съобщиха от ФБР. Щабът на кампанията на кандидата за президент от Републиканската партия и правоохранителните органи увериха, че той е в безопасност и не е пострадал.

Тайните служби на САЩ потвърдиха, че един или повече техни агенти "са открили огън по въоръжен мъж", намиращ се в близост до границата на голф игрището на Тръмп, както и че е намерена пушка с оптически прицел.

Заподозреният е избягал с черен автомобил, но свидетел е помогнал на полицията да идентифицира автомобила и властите са го проследили.

"В момента имаме задържан човек, който е потенциален заподозрян", заяви на пресконференция шерифът на окръг Палм Бийч Рик Брадшоу.

"Тръмп е играл голф на игрището си в Уест Палм Бийч, Флорида, недалеч от резиденцията му Мар-а-Лаго, когато стрелецът е бил забелязан на дупка пред него", каза Брадшоу.

"Президентът Тръмп е в безопасност след изстрелите в близост до него", пък се казва в изявление на говорителя на кампанията му Стивън Чунг.

Неприятният инцидент бележи втория опит, в който Тръмп е мишена на стрелец. Той беше ранен в ухото на 13 юли, докато говореше на митинг на открито в Бътлър, Пенсилвания.

Властите не потвърдиха дали въоръженият мъж действително е стрелял по посока на бившия президент, но агентите на "Сикрет сървис" са влезли в схватка със заподозрения.

"В момента не сме сигурни дали лицето е успяло да стреля по нашите агенти", посочи Рафаел Барос от службата за сигурност, предаде БНР.

Федералното бюро за разследване заяви, че "разследва това, което изглежда като опит за убийство на Тръмп".

Към момента е ясно, че служителите на "Сикрет сървис", които са извършвали охранителна дейност на игрището, докато Тръмп е играл голф, са забелязали цев на пушка, стърчаща от оградата.

Заподозреният е бил разположен вероятно на разстояние между 300 и 500 ярда (275 до 455 метра).

На мястото са открити оръжие, подобно на автомат "Калашников" 47, с оптичен мерник, две раници, както и камера GoPRO, с която той е щял да прави снимки.

Снимка: БГНЕС