Володимир Зеленски: Направете Украйна силна и Путин ще преговаря

Украинските войски страдат от високи загуби поради твърде бавното пристигане на западни оръжия

15.09.2024 | 20:47 Редактор:
Зеленски посочи, че ситуацията в източната част на страната е много тежка.
Зеленски посочи, че ситуацията в източната част на страната е много тежка.

По думите на президента на Украйна Володимир Зеленски украинските войски страдат от високи загуби поради твърде бавното пристигане на западни оръжия. Русия печели позиции в някои части на Източна Украйна, включително около Покровск. Превземането на транспортния възел може да даде възможност на Москва да открие нови линии за нападение.

Зеленски посочи, че ситуацията в източната част на страната е "много тежка", като добави, че половината от украинските бригади там не са оборудвани.

"Затова губиш много хора. Губиш хора, защото те нямат въоръжени превозни средства. Те нямат артилерия, те нямат артилерийски снаряди", каза Зеленски в интервю за "Cи Ен Ен", цитирано от Ройтерс.

Зеленски също така заяви, че оръжията, обещани от САЩ и европейските държави, пристигат много бавно.

"Нуждаем се от 14 бригади, за да сме готови. Досега от тези пакети не сме оборудвали дори четири", отбеляза той.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан вчера коментира, че Вашингтон работи по "значителна" нова помощ за Украйна. Зеленски трябва да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън този месец и ще му представи план за прекратяване на войната. Основните елементи са сигурността и дипломатическата подкрепа, както и военната и икономическата помощ, предаде БНР.

"Единственото нещо, от което се страхува руският президент Владимир Путин, е реакцията на неговия народ, ако цената на войната го накара да страда. Направете Украйна силна и ще видите, че той ще седне и ще преговаря", призова украинският лидер.

Зеленски също така ще повтори пред Байдън исканията на Украйна да ѝ бъде разрешено да използва американски оръжия с далечен обсег на действие.

Снимка: БГНЕС