fallback

Няколко европейски държави са частично под вода (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хиляди граждани са засегнати от водната стихия

15.09.2024 | 13:48 Автор: Тодор Петров

Критична остава ситуацията в Централна и Източна Европа заради проливните дъждове. Бурята "Борис" връхлетя Полша, Австрия, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия със силни ветрове и порои, които взеха жертви.

Румъния предприема кризисни мерки

След опустошителните наводнения вчера в Румъния, днес страната организира временни лагери за настаняване на пострадали и започна спасителни операции. 

"Сформирахме бърз кризисен щаб в окръг Галац с министрите на отбраната, вътрешните работи и околната среда. Приоритет е спасяването на човешки животи. Разполагаме с цялата необходима логистика за бърза реакция, включително хеликоптери за спешна помощ. Ще помогнем на хората, засегнати от наводненията, с всичко необходимо", увери министър-председателят Марчел Чолаку.

Засегнатите от природната стихия ще получат вода и храна за период от седем дни и ще бъдат временно настанени в 50 новоизградени модулни жилища, оборудвани с всичко необходимо за временен престой. Предстои да бъдат създадени още 200 по искане на премиера. 

Критичнo е положението и в Полша

Наводненията взеха жертва и в Полша. Язовир в югозападната част на страната преля късно снощи след обилните валежи в страната. От петък сутринта в Югозападна Полша са паднали повече дъждове, отколкото по време на т.нар. хилядолетен потоп през 1997 г. 

"Ситуацията е критична. Горещо ви апелирам да имате доверие на държавните служби. Ако дойде при вас полицай, пожарникар или представител на общинската служба и ви помоли да се евакуирате, апелирам ви да следвате това решение. Правим го от загриженост за здравето, живота и имуществото на гражданите. Никое решение за евакуация не се взема леко", заяви министърът на вътрешните работи и администрацията на Полша Томаш Симоняк.

В Австрия и Чехия също се борят със силата на бурята

В Австрия 42 общини са обявени за зони на бедствие заради проливните дъждове и наводненията. Ситуацията е особено напрегната по поречието на реките Камп и Кремс, които се вливат в Дунав. 

В Чехия четирима души се водят изчезнали. Страната се опитва да се справи с тежките наводненията, причинени от проливни дъждове. 

Вижте повече в репортажа на Надя Хамдан.

fallback
Още от Свят
fallback