Загинали и изчезнали хора в Централна и Източна Европа заради бурята "Борис"

Хиляди са засегнати и евакуирани

15.09.2024 | 11:04 Редактор:

Един човек се е удавил в Полша, а четирима са изчезнали в Чехия, съобщиха властите в двете страни. Причината е бурята "Борис", която донесе проливни дъждове в Централна и Източна Европа.

На 14 септември четирима души загинаха при наводнения в югоизточна Румъния, а в Австрия, Унгария и Словакия бяха нарушени широко разпространените правила. Службите за спешна помощ укрепват защитните съоръжения.

В Чехия наводненията доведоха до евакуация, а 51 000 домакинства в северните райони на страната бяха засегнати от прекъсване на електрозахранването, съобщава чешката енергийна компания CEZ. В столицата Прага са издигнати бариери срещу наводнения.

На 14 септември в Чехия се скъса язовирна стена в района на Южна Бохемия. Министърът на околната среда Петер Хладик призова хората в най-засегнатите райони да се подготвят да напуснат домовете си. Планираните за този уикенд футболни мачове в двете най-високи лиги на страната бяха отменени. 

Полша също е евакуирала някои хора от Глухолази, градче близо до чешката граница, след като река е излязла от коритото си.

Екстремните валежи стават все по-вероятни в Европа

По-топлата атмосфера може да задържи повече влага, което може да доведе до по-силни валежи. Кметът на Слобозия Коначи, село в румънския регион Галац, заяви, че 700 къщи са били наводнени.

"Това е катастрофа с епични размери. Пожарникари струпват чували с пясък, докато жителите са евакуирани", казва Емил Драгомир, цитиран от БГНЕС.

Подобни усилия се полагат и в Краков, вторият по големина град в Полша, където на жителите се предлага чували с пясък за защита от наводнения. В град Вроцлав хиляди жители трябваше да използват стълбищата на високите блокове, тъй като асансьорите бяха затворени като предпазна мярка при наводнения, съобщиха местните медии.