fallback

Владимир Путин се изяви като защитник на свободата на словото и обективната истина

Важно е да защитим принципите на надеждността на информацията, подчерта президентът на Русия

15.09.2024 | 08:30 Автор: Тодор Петров

Владимир Путин подчерта значението на свободата на словото и информацията. Той направи това в обръщение към медийна среща на върха, възприето като абсурдно от критиците на неговата политика за елиминиране на инакомислието.

"Във време, когато се развива сложният процес на многополярност, е особено важно да защитим принципите на надеждността на информацията", каза руският президент във видеообръщение към участниците в медийната среща на върха на БРИКС в Москва по случай 120-ата годишнина от създаването на държавна информационна агенция ТАСС.

"Истинската свобода на словото, която отразява различните мнения, дава възможност за търсене на компромиси и общи подходи за решаване на световните проблеми. Медиите играят важна роля в изграждането на справедлив световен ред, като дават на хората обективна и неподправена картина на света, каза Путин.

Въпреки това руснаците почти не се ползват от свободата на словото и медиите във все по-авторитарния климат в страната, отбелязват ДПА и БТА.

ТАСС, създадена през 1904 г., е най-голямата новинарска агенция в страната и се разглежда като правителствен рупор.

Медиите, които не са в съответствие с изискванията и ценностите на Кремъл, са забранявани и затваряни, а противниците на правителството са преследвани от съдебната система. Кремъл удвои усилията си срещу критиците на войната срещу Украйна, започнала през 2022 г.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback