Критично положение в Централна и Източна Европа заради бурята "Борис"

Загинали хора, много щети, наводнения и затворени пътища

14.09.2024 | 20:10 Редактор:
Прогнозите са, че най-лошото тепърва предстои.
Прогнозите са, че най-лошото тепърва предстои.

Бурята "Борис" донесе проливни дъждове в Централна и Източна Европа. Обширни територии в Австрия, Чешката република, Унгария, Румъния и Словакия са засегнати.

В Румъния бяха открити четири тела в най-засегнатия регион - Галац в югоизточната част на страната, където са засегнати 5000 къщи. Стотици хора са били спасени в 19 района на страната, съобщиха спасителните служби, като публикуваха видеозапис на наводнени домове в села край река Дунав.

"Отново се сблъскваме с последиците от изменението на климата, които все повече се проявяват на европейския континент, с драматични последици. Трябва да продължим да укрепваме капацитета си за предвиждане на екстремни метеорологични явления", заяви румънският президент Клаус Йоханис.

Стихията вилнее също в Чехия и Словакия

Около 100 000 пожарникари са мобилизирани в Чешката република, където на 13 септември са регистрирани близо 2900 инцидента, повечето от които се дължат на паднали дървета и наводнения.

Почти 50 000 домове са останали без електричество днес, съобщи чешката енергийна компания CEZ. Болница в югоизточния град Бърно е била евакуирана сутринта.

"Земята вече е наситена, така че цялата дъждовна вода ще се задържи на повърхността", написа министърът на околната среда Петър Хладик в социалната мрежа X.

На жителите се раздават безплатни чували с пясък, за да укрепят домовете си.

В съседна Словакия пък е обявено извънредно положение в столицата Братислава.

Затворени пътища в Полша и големи щети в Австрия

Междувременно в Полша правителството предупреди, че ситуацията ще бъде най-тежка в югозападната част на страната тази вечер. Властите затвориха граничния пункт Голковице с Чешката република. Пътищата са затворени, а влаковете по линията, свързваща Прудник с Ниса, са спрени, пише БГНЕС.

Австрия регистрира ветрове със скорост 146 километра в час. От петък насам пожарникарите са се намесили около 150 пъти в столицата Виена, за да разчистят пътища, блокирани от отломки от бурята, и да изпомпват вода от мазета, съобщават местни медии.

Четири хиляди домове в района на Щирия са без ток и пикът тепърва предстои, предупреди канцлерът Карл Нехамер.

В планинските райони в западната част на страната снегът спря движението, а спасителните служби издирват мъж, обявен за изчезнал след падане на лавина. В някои райони на Тирол снежната покривка достигна до метър - изключителна ситуация за средата на септември, когато миналата седмица температурите достигнаха до 30°C.

Снимка: БГНЕС