fallback

Двама наши министри откриха учебната година в българското неделно училище в Истанбул

Проф. Галин Цоков и Евтим Милошев поздравиха учители и ученици

14.09.2024 | 17:14 Автор: Тодор Петров

Близо 70 деца се обучават в българското неделно училище в Истанбул, а през тази година 17 първокласници прекрачват неговия праг. Официалното начало на новата учебна година бе дадено днес от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и министъра на туризма Евтим Милошев. 

"Това училище е наследник на институция, подготвяла редица български просветители, затова и съм много развълнуван да бъда днес тук", каза проф. Цоков. 

Той подчерта, че неделното училище и сега постига редица успехи и обърна внимание на проекта, реализиран от него по Националната програма на МОН - “Неразказаните истории на българите”. В неговите рамки учениците са влезли в ролята на изследователи и са събирали данни за приноса на българите в развитието на спорта на Турция. 

"Това е бъдещето не само на неделното, но и на българското образование - децата да създават, да прилагат на практика уменията си и да са лично ангажирани със случващото се в клас", подчерта министър Цоков.

"Това е едно от най-емоционалните събития, на които съм присъствал – заради чуждоезичната среда, в която работите и заради големите успехи, които постигате. България има да покаже толкова много красиви места и древна история. Посещавайте България във всеки един възможен момент. Бъдете здрави, дръзновени и винаги носете родината в сърцата си", посочи министър Милошев. 

В училището се обучават деца и ученици от предучилищна група до 6. клас, съобщиха от МОН. То функционира към Генералното консулство на Република България в Истанбул и носи името "Св. св. Кирил и Методий" - както се е казвало първото българско училище, открито през 1857 г. в Цариград и просъществувало 116 години.

fallback
Още от Свят
fallback