fallback

До 30 000 евро за всеки мигрант, който доброволно напусне Швеция

Нидерландия пък се стреми да стане възможно най-непривлекателна за бежанците

14.09.2024 | 15:53 Автор: Тодор Петров

Швеция имаше славата на "рай за имигрантите", но настроенията сериозно се промениха. Сегашното правителството реши от 2026 г. да дава до 30 000 евро на мигрант, който доброволно напусне страната. 

Мярката беше обявена тази седмица от консервативното правителство на страната, което иска да намали броя на мигрантите, които влизат в страната, но и да увеличи броя на онези, които я напускат. Досега тези премии бяха значително по-ниски: до 10 хиляди крони (880 евро) и 5 000 крони (440 евро) за дете, а максималната сума, която семейство можеше да получи, беше 40 хиляди крони (около 3 500 евро).

Швеция заимства опита на Дания

В Дания също се изплащат високи премии на мигрантите за доброволно напускане на страната, но ефектът от това е минимален: броят на завърналите се в родните си страни се е увеличил с  едва 100-200 души годишно, посочва ARD.

Шведският икономист и автор на доклад за очаквания ефект от увеличаването на премията Йоаким Руист, според когото тези пари едва ли ще насърчат значително повече хора да напуснат страната, казва: "Някакъв ефект ще има, но той няма да е достатъчно голям, за да го определим като значителен".

Той очаква не повече от 700 души годишно да се възползват от новата премия в Швеция. Според него обаче тези пари могат да изпратят и лошо послание към останалите имигранти в Швеция, пише DW.

Нидерландия е избрала друг път, за да ограничи бежанците

Министърът по въпросите на миграцията Мариолейн Фабер обяви извънредно положение, за да ограничи броя на кандидатите за убежище, които влизат в страната. По този повод ДПА написа, че мярката цели да направи Нидерландия "възможно най-непривлекателна" за мигрантите.

Страната иска да въведе по-строг граничен контрол, да ограничи събирането на семейства, да ускори депортирането на търсещи убежище, които са извършили престъпления, както и да ограничи възможностите за обжалване на съдебни решения. Правителството възнамерява да поиска от Европейската комисия разрешение да се отклони от европейската политика в областта на убежището и миграцията.

Затягането на антиимиграционното законодателството е един от приоритетите на новото дясно правителство в Хага, в което за първи път участва дяснорадикалната Партия на свободата на десния популист Герт Вилдерс.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback