fallback

Петима загинали след проливните дъждове с торнада в Румъния

Опитат се да спасят други 95 души

14.09.2024 | 15:03 Автор: Толя Стоянова

Проливни дъждове наводниха райони в Румъния. Петима души са намерени мъртви след природното бедствие. Това съобщи говорител на местната служба за спешна помощ, цитиран от АП. Опитат се да спасят 95 души в най-засегнатите източни окръзи - Галац и Васлуй.

Телата на загиналите са намерени в селищата Пекя, Дръгушени, Костаке Негри и Кород. Спасителите не уточняват как точно са загинали. Хеликоптерът Black Hawk помага в операциите по търсене и спасяване.

Торнада обхванаха 19 населени места в осем окръга на Румъния, силните ветрове повалиха десетки дървета, които повредиха автомобили и блокираха пътищата и движението. Властите са изпратили текстови съобщения до хората, за да ги предупредят за неблагоприятни метеорологични условия, докато аварийните служби се опитват да изпомпват водата от сградите. Някои пътища също са затворени.

Премиерът на Румъния Марсел Колаку отмени срещите, планирани за събота (14 септември), за да отиде в окръг Галац и да оцени последствията от природното бедствие.

"Премиерът ще обсъди с местните власти спешни мерки за намеса и подкрепа на населението и общностите, които са сериозно засегнати от наводненията", съобщават от кабинета му.

Лошото време причини големи щети в Полша и Чехия, където са регистрирани първите наводнения след проливните дъждове, предаде "Фокус". Предния ден максималното ниво на предупреждение за наводнения, поради екстремни проливни дъждове, бе обявено за по-голямата част от територията на Чешката република, включително столицата Прага. Заплахата от наводнение повлия и на решението на германските власти в Дрезден незабавно да демонтират участъка от моста над Елба, който се срути в сряда (11 септември).

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback