fallback

Сърбия връща задължителната военна служба

За жените тя остава доброволна

14.09.2024 | 14:47 Автор: Толя Стоянова

Сърбия връща военната служба. Президентът на страната Александър Вучич е подписал споразумение за редовна военна служба за 75 дни. Това обяви самият той във Facebook профила си и сподели надеждата си правителството на Сърбия да го приеме. 

"Като върховен главнокомандващ и президент на Републиката подписах съгласието си за редовна военна служба за 75 дни. Вярвам, че правителството ще приеме това решение, защото Сърбия се нуждае от силна армия, която да възпира онези, които ни заплашват", каза сръбският държавен глава.

Той отбеляза, че е важно страната да се погрижи за националната си сигурност.

"Надявам се, че всички разбирате колко необходима ни е силна армия, колко още оръжия ще трябва да купуваме, да произвеждаме, да създаваме. Нашето желание не е да атакуваме когото и да било, а да възпираме всички онези, които ни заплашват ежедневно", каза Вучич на церемонията по повишаването в първите офицерски звания на 177 кадети от армията.

Военната служба ще бъде задължителна за мъжете, а за жените остава доброволна.

На 13 септември сръбският премиер Милош Вучевич обяви, че правителството е готово много бързо да внесе предложението за връщането на задължителната военна служба за гласуване в сръбския парламент. "Да" от депутатите е само формалност, тъй като "Сръбската прогресивна партия" на Вучич има солидно мнозинство.

Предвижда се мярката да утежни държавния бюджет на Сърбия с около 100 млн. евро. Част от парите ще бъдат вложени във възстановяването на казармите.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback