fallback

Русия и Украйна си размениха по над 100 военнопленници

Руски военни се намират в Беларус, където получават медицинска и психологическа помощ

14.09.2024 | 14:37 Автор: Тодор Петров

Русия и Украйна са си разменили по 103 военнопленници, предадоха световните агенции. Новината съобщи официално Министерството на отбраната в Русия.

В рамките на размяната на Русия са били върнати военнослужещи, пленени по време на украинската офанзива в руската Курска област. Размяната е станала след преговори с посредничеството на Обединените арабски емирства.

Украинските власти засега не потвърждават тази информация.

Всички върнати на Русия руски военни се намират сега в Беларус, където получават нужната медицинска и психологическа помощ.

На 6 август украинската офанзива в Курска област изненада руските сили и позволи на украинските сили да вземат за военнопленници стотици руски военни, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. Според руски медии повечето от тези военнопленници са новобранци и граничари. 

Руските новобранци не се сражават в Украйна, но изпълняват задължителната си военна повинност на руска територия и по принцип нямат никакъв реален боен опит.

На 24 август Русия и Украйна обявиха, че са извършили, пак с посредничеството на Обединение арабски емирства, размяна на общо 230 военнопленници, като сред тях отново имаше пленени в Курска област руски военни.

fallback
Още от Свят
fallback