Папа Франциск: Доналд Тръмп и Камала Харис се обявиха против живота

Според него трябва да си гласува и да се избере по-малкото зло

14.09.2024 | 12:00 Редактор:

Папа Франциск разкритикува и двамата кандидати за президент на САЩ - Доналд Тръмп и Камала Харис, за това, което нарече "политика срещу живота" по отношение на абортите и миграцията, и посъветва американските католици да изберат този, който според тях е "по-малкото зло" на предстоящите избори в САЩ, пише The Hill.

"И двамата са против живота, било то този, който изгонва мигрантите, или този, който убива бебета", заяви папа Франциск.

Аржентинският йезуит е помолен да даде съвет на американските католически гласоподаватели по време на пресконференция във въздуха, докато лети обратно към Рим от обиколката си в четири държави в Азия. Папа Франциск подчерта, че не е американец и няма да гласува. Не спомена поименно нито кандидата на републиканците Доналд Тръмп, нито кандидата на демократите Камала Харис. Но въпреки това папа Франциск се изрази остро, когато е помолен да прецени позициите им по два горещи въпроса на изборите в САЩ - абортите и миграцията - които са от голямо значение и за Католическата църква.

Франциск превърна тежкото положение на мигрантите в приоритет на своя понтификат и се изказва категорично и често по този въпрос. Макар че категорично поддържа църковното учение, забраняващо абортите, Франциск не набляга толкова много на църковната доктрина, колкото неговите предшественици. По думите му миграцията е право, описано в Свещеното писание, и че всеки, който не следва библейския призив да приема чужденците, извършва "тежък грях".

"Да направиш аборт, означава да убиеш човешко същество. Може да ви харесва тази дума или не, но това е убийство", смята той.

Запитан какво трябва да правят избирателите по време на изборите, папата припомни за гражданския дълг да се гласува.

"Човек трябва да гласува и да избере по-малкото зло. Кое е по-малкото зло - жената или мъжът? Аз не знам. Всеки по съвест трябва да помисли и да го направи", коментира Франциск.

Снимка: БГНЕС