Призоваха жители на САЩ да не излизат от домовете си заради смъртоносен вирус

Заболяването тръгва от коне и се пренася от комари

14.09.2024 | 12:52 Редактор:
Лекарите вече са открили 47 групи комари, пренасящи VEL в 11 малки населени места и три града.
Лекарите вече са открили 47 групи комари, пренасящи VEL в 11 малки населени места и три града.

Два американски щата бяха призовани да си стоят вечер вкъщи поради разпространението на рядък вирус, предаван от комари, пише Daily Mail. Върмънт стана вторият щат след Масачузетс, който започна да отлага планирани публични събития поради риска хората да се заразят със смъртоносния източен конски енцефалит (EEV). Това вирусно заболяване тръгва от коне и се пренася от комари. Веднъж попаднал в човешкото тяло, в около 30% от случаите той може да причини мозъчен оток и дори смърт.

Министерството на здравеопазването на Върмънт настоятелно препоръчва жителите на щата да не излизат навън между 18:00 и 6:00 сутринта, когато кръвосмучещите насекоми са най-активни. Малко преди това в някои окръзи на Масачузетс беше наложен полицейски час заради болестта. Въпреки че VEL е изключително рядък в САЩ, един мъж от щата Ню Хемпшир не можа да бъде спасен през август. Средно в САЩ има около 11 инфекции с този вирус на година. Нещо повече, едва този август Върмънт съобщи за първия си случай, който датира от 2012 г.

Лекарите вече са открили 47 групи комари, пренасящи VEL в 11 малки населени места и три града. Поради това ежегодният фестивал Октоберфест в град Бърлингтън беше отменен. Това събитие се смята за едно от най-популярните и известни във Върмънт. Редица музикални и кулинарни фестивали също бяха отменени. Организаторите реагираха на подобни мерки с разбиране, но се оплакаха от загуба на инвестирани средства, предаде БГНЕС.

По-рано беше съобщено, че треската Оропуш, срещу която няма ваксина, е достигнала Европа. През последните два месеца има 19 случая на заразяване с потенциално смъртоносния нов вирус.

Снимка: Pexels