fallback

Спешно изявление на Airbnb относно Гърция и мерките на правителството

"Признаваме предизвикателствата, пред които са изправени определени квартали в Атина", заяви Валентина Рейно

14.09.2024 | 08:00 Автор: Толя Стоянова

След съобщенията на правителството относно новите разпоредби за краткосрочни наеми в Гърция, ръководителят на публичната политика на Airbnb за Южна Европа Валентина Рейно направи изявление, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"В цяла Гърция типичен домакин в Airbnb отдава жилище под наем само за 24 нощувки в годината, докато повече от всеки двама съобщават, че допълнителният доход от тази дейност им помага да поддържат домовете си. Признаваме предизвикателствата, пред които са изправени определени квартали в Атина, където туристическият трафик е силно концентриран или наличността на жилища е оскъдна, и искаме да работим с гръцкото правителство за целенасочени и пропорционални решения, които ще помогнат за балансиране на ползите от гостоприемството с нуждите на тези области", каза Рейно.

От Airbnb също така заявиха, че се работи с Независимия орган за публични приходи (AADE) от април 2021 г., за да предостави всички свои данни от обяви в Гърция. Министър-председателят ​​Кириакос Мицотакис обяви новите  мерки за настаняване от типа на Airbnb, които се предлагат за краткосрочно наемане - с цел справяне с жилищната криза.

Новите разпоредби, които ще се прилагат за Airbnb в Гърция 

Предвижда се освобождаване от данък върху наема за 3 години, за наемодатели, които наемат затворени имоти или ако преобразуват краткосрочен наем в дългосрочен. Договорите през платформи ще подлежат на нова увеличена такса. Това е мярка, за която се смята, че дава стимул за дългосрочните наеми.

Забраняват се нови краткосрочни наеми в трите централни апартамента на Атина за поне една година. Това са областите, които са изправени пред най-големия проблем.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Свят
fallback