Централна Европа се подготвя за "катастрофални" наводнения

Чували с пясък, изпразнени резервоари и редица други мерки

13.09.2024 | 23:07 Редактор:
Австрия, Чехия и Полша вземат мерки.
Австрия, Чехия и Полша вземат мерки.

Австрия се подготвя с чували с пясък, в Чешката република резервоарите са изпразнени, а в Полша се очакват внезапни наводнения, тъй като синоптиците предупреждават за дни с "потенциално катастрофални" валежи, съобщава ВВС.

Подготовка за наводнения в Централна Европа

Полският министър-председател Доналд Туск заяви, че "няма причина за паника", след като участва в брифинг за риска от наводнения във Вроцлав, на фона на прогнозите за 15 см валежи в четири южни провинции.

В Австрия проливните дъждове и снегове в планините вече доведоха до прекъсване на пътуванията, а канцлерът Карл Нехамер заяви, че армията е готова да изпрати до 1000 войници, ако се наложи.

Прага укрепва защитите си след опустошителни наводнения

Чешката столица не рискува след наводненията, които опустошиха града преди две десетилетия.

В паметта на местните жители са се запечатали кадри от 2002 г. на наводнени метростанции, евакуиране на жители с гумени лодки и удавяне на слонове в пражката зоологическа градина. Малко преди 10:00 ч. (08:00 ч. по Гринуич) в петък тежка стоманена порта с дебелина един метър затвори т.нар. дяволски канал или Чертовка- воден участък, който пресича историческия квартал "Мала Страна" в Прага, преди да се влее отново в река Вълтава.

Вратата на Чертовка е част от националната мрежа от защитни съоръжения срещу наводнения, които според официалните власти са стрували повече от 1 млрд. евро, за да се предотврати повторение на катастрофалните щети от 1997 г. и 2002 г.

Прага се надява да избегне най-тежките наводнения. Този уикенд вниманието е насочено към централните и източните части на страната, особено към Северна Моравия, където през 1997 г. загинаха 50 души.

През следващите три дни в планините Йесеники може да паднат около 400 мм вода, която ще се спусне по река Одер (Одра на чешки) и ще продължи към Полша, като по пътя си ще премине през редица градове и села.

Полша взима мерки срещу локални наводнения

След като присъства на брифинг на службите за извънредни ситуации в Югозападна Полша, Доналд Туск се опита да успокои обществеността, че прогнозите не са "прекалено тревожни" и няма причина да се очаква нещо в мащаба, който може да предизвика заплаха в цялата страна, предаде "Фокус".

Той заяви, че полската армия е в готовност и че в една от четирите южни провинции, Малополска, са складирани около два милиона чувала с пясък, а в Долна Силезия, провинцията около Вроцлав, има още един милион.

"Ако може да се очаква нещо, за което искаме да бъдем подготвени, това са, разбира се, локални наводнения или така наречените внезапни наводнения", добави той.

Хиляди жители на Вроцлав трябваше да използват стълбищата на високите си жилищни блокове, тъй като асансьорите бяха спрени поради опасения от наводнения, съобщиха местните медии.

Снимка: БГНЕС