fallback

Сергей Шойгу с важна среща в Северна Корея с Ким Чен Ун

Посещението идва в критичен момент във войната в Украйна

13.09.2024 | 17:17 Автор: Вяра Димова

Руският политик и генерал на армията във въоръжените сили на Русия Сергей Шойгу е провел разговори със севернокорейския лидер Ким Чен Ун по време на посещението си в Пхенян, съобщиха руските информационни агенции. Посещението идва в критичен момент във войната в Украйна и в момент, когато Съединените щати и техните съюзници обмислят решението да позволят на Украйна да използва западни оръжия на руска територия, пише "Ройтерс".

САЩ и техните съюзници обмислят решение да позволят на Украйна да използва доставени от Запада ракети с голям обсег на действие, за да нанася удари дълбоко в Русия.  В четвъртък президентът Владимир Путин заяви, че ако това се случи, Западът ще се бие директно с Русия. Москва и Пхенян отричат да са извършвали трансфер на оръжия, но обещават да засилят военните си връзки.

Русия задълбочи отношенията си със Северна Корея след началото на войната в Украйна, а през юни Ким прие Путин на държавно посещение. Шойгу беше министър на отбраната на Русия до май, а сега е секретар на Съвета за сигурност, който обединява военните началници, ръководителите на разузнаването и други висши фигури около лидера на Кремъл.

"Като част от продължаващия стратегически диалог между нашите страни, с корейските колеги беше осъществен съществен обмен на мнения по широк кръг въпроси от двустранния и международния дневен ред", цитира държавната информационна агенция РИА изявлението на Съвета за сигурност, предаде "Фокус".

В доклада се посочва, че срещите са преминали в "изключително доверителна, приятелска атмосфера".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback